شناخت دیابت نوع 1
این نوع دیابت، یک بیماری مزمن است . در دیابت نوع اول، سلولهای سازنده انسولین در لوزالمعده نابود میشوند و بدن قادر به تولید انسولین نمیباشد. انسولین هورمونی است که به سلولهای بدن شما کمک میکند تا از قند طبیعی به نام گلوکز برای ایجاد انرژی استفاده کند. بدن شما گلوکز را از غذاهایی که میخورید به دست میآورد. انسولین به گلوکز اجازه میدهد که از خون به سلول بدن شما منتقل شود. کلیه و بافت ماهیچهای شما گلوکز،قند خون، اضافی را ذخیره میکند. زمانی که شما نیاز به انرژی بیشتری دارید مانند میان وعدههای غذایی، زمانی که ورزش میکنید و زمانی که میخوابید، این گلوکز اضافی آزاد میشود. در دیابت نوع اول، به علت عدم وجود انسولین ، بدن قادر به تولید گلوکز نمیباشد که این امر باعث افزایش سطح قندخون میشود و میتواند منجر به مشکلات کوتاهمدت و بلندمدت شود.
چه چیزی باعث ایجاد دیابت نوع 1 میشود؟
دلیل اصلی دیابت نوع اول هنوز ناشناخته است. بااینحال، تصور میشود که یک بیماری خود ایمنی است. سیستم ایمنی بدن اشتباهاً به سلولهای بتا در لوزالمعده حمله میکنند. این سلولها همان سلولهایی هستند که انسولین را میسازند. حمله سیستم ایمنی به سلول های بتا هم هنوز ناشناخته است.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 1 هستند؟
عوامل خطر برای دیابت نوع 1 قابلدرک نمیباشند. بااینحال، بعضی از عوامل پیشبینیشدهاند:
-
سابقه خانوادگی
سابقه خانوادگی میتواند در بعضی موارد دیابت بسیار مهم باشد. اگر یکی از اعضای خانواده شما این نوع دیابت را دارد، خطر ابتلا به این بیماری برای شما بیشتر میشود. چند ژن مختلف درگیر این عارضه شدهاند. بااینحال، همه افراد درخطر ابتلا به دیابت نوع 1 نمیباشند. بسیاری معتقدند که باید چند محرک برای ابتلا به این بیماری وجود داشته باشد که میتواند شامل مورد زیر شود:
-
نژاد
نژاد میتواند یک عامل خطر برای دیابت نوع اول باشد. این موضوع در افراد سفیدپوست رایجتر از سایر نژادها است.
علائم دیابت نوع اول چیست؟
چند علائم مربوط به دیابت نوع 1 در زیر آورده شده است:
- گرسنگی بیشازحد
- تشنگی بیشازحد
- تاری دید
- خستگی
- ادرار بیشازحد
- کاهش وزن شدید در یک بازه زمانی کوتاه
همچنین کتواسیدوز، یکی از عوارض حاد دیابت است که نشانههای آن شامل موارد زیر است:
- نفس کشیدن سریع
- خشکی دهان و پوست
- سرخ شدن صورت
- حالت تهوع
- استفراغ یا درد شکم
اگر شما حداقل یکی از علائم دیابت نوع 1 را دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. اما اگر علائم مربوط به کتواسیدوز را دارید، باید سریعاً به سراغ کمک پزشکی بروید. کتواسیدوز یک فوریت پزشکی است
دیابت نوع 1 چگونه تشخیص داده میشود؟
دیابت نوع 1 معمولاً طی چندین آزمایش مختلف شناسایی میشود. به خاطر اینکه اغلب دیابت نوع 1 سریع پیشرفت میکند، در صورت مشاهده یک از معیارهای زیر، این بیماری تشخیص داده میشود:
- ، قند خون ناشتا در دو آزمایش جداگانه بیشتر از 126 باشد
- قندخونی تصادفی بیشتر از 200 باشد و علائم دیابت هم وجود داشته باشد
- هموگلوبین A1C در طی دو آزمایش جداگانه بیشتر از 6.5 باشد
دیابت نوع 1 چگونه درمان میشود؟
اگر شما مبتلابه دیابت نوع 1 باشید، بدنتان بهتنهایی نمیتواند انسولین مورد نیازش را بسازد. شما برای کمک به بدنتان برای استفاده از قند موجود در خونتان، نیاز به استفاده از انسولین دارید. علاوه بر آن، با ورزش و رژیم مناسب میتوانید سطح قند خون بدنتان را در اندازه مناسب نگهدارید.
-
انسولین
افراد مبتلابه دیابت نوع 1، باید روزانه از انسولین استفاده کنند. انسولین معمولاً با تزریق وارد بدن میشود اما برخی افراد از پمپ انسولین استفاده میکنند. روش کار پمپ این است که انسولین با استفاده از یک لوله و مجرا به پوست تزریق میشود. این روش میتواند برای برخی افراد نسبت به استفاده از سوزن آسانتر باشد و بهعلاوه میتواند میزان کم و یا زیادشدن قند خون را اندازه بگیرد.
مقدار انسولین موردنیاز شما در طول روز متفاوت است. افراد مبتلابه دیابت نوع 1، باید قند خون خود را بهطور مرتب اندازهگیری کنند تا میزان انسولین موردنیاز خود را به دست آورند. رژیم غذایی و ورزش هم میتوانند سطح قند خون را کنترل کنند.
-
رژیم غذایی و ورزش کردن
افراد مبتلابه دیابت نوع 1، برای ثابت نگهداشتن سطح قند خون خود باید خوراک منظمی داشته باشند. متخصص تغذیه آشنا به دیابت میتواند یک رژیم غذایی مناسبی را برای فرد مبتلابه این نوع دیابت تنظیم کند. همچنین ورزش کردن میتواند به کاهش سطح قند خون کمک کند. مقادیر انسولین ممکن است نیاز باشد که با توجه به سطح ورزش شما تنظیم شود.
عوارض دیابت نوع 1 چیست؟
قند خون بالا میتواند به بخشهای مختلف بدن آسیب بزند. اگر دیابت بهدرستی مدیریت نشود، باعث افزایش خطر عوارض زیر میشود:
- افزایش خطر حمله قلبی
- مشکلاتی چشمی مانند نابینایی
- درد عصبی دیابتی
- عفونت بر روی پوست بهخصوص پا(در موارد جدی باعث قطع عضو میشود)
- آسیب به کلیه
- فشارخون بالا
- کلسترول بالا
دیابت همچنین میتواند به عصب آسیب برساند و باعث ایجاد بیماری نوروپاتى دیابتی شود. این بیماری در پا بسیار شایع است. بریدگیهای کوچک، مخصوصاً در کف پا، باعث سریعاً منجر به زخمهای شدید و عفونی شود. این به خاطر آن است که نمیتوان بهخوبی آنها حس کرد و دید. به همین دلیل درصورتیکه دیابت نوع 1 دارید، بسیار مهم است که بهطور منظم پاهای خود را بررسی کنید. اگر هرگونه جراحتی در پای خود پیدا کردید حتماً به پزشک خود نشان دهید.
چشمانداز برای دیابت نوع 1 چیست؟
دیابت نوع 1 را میتوان با درمان مناسب مانند انسولین، رژیم غذایی سالم و ورزش کردن کاملاً کنترل کرد. افرادی که دیابت خود را کنترل کنند میتوانند زندگی سالمی داشته باشند.