آیا دیابت میتواند برنامه خواب شما را تحت تأثیر قرار دهد؟
دیابت و خواب
دیابت شرایطی است که بدن بهخوبی نمیتواند انسولین تولید کند که باعث ایجاد سطوح بالای گلوکز در خون میشود. شایعترین نوع آن، دیابت نوع 1 و 2 میباشد. اگر شما مبتلا به دیابت نوع 1 باشید لوزالمعده انسولین تولید نمی کند بنابراین شما باید به طور روزانه از انسولین استفاده کنید. اگر شما مبتلا به دیابت نوع 2 باشید، بدن شما می تواند کمی انسولین تولید کند اما معمولاً این مقدار کافی نمی باشد و این به آن معناست که بدن شما نمی تواند از انسولین به درستی استفاده کند.
براساس اینکه شما چگونه قند خون خود را کنترل می کنید، ممکن است علائم آن را تجربه کرده باشید. علائم کوتاهمدت فشار خون بالا می تواند شامل گرسنگی و تشنگی مداوم و تکرر ادرار باشد. موضوع رایج این است که این علائم تا چه حد می تواند بر خواب شما تاثیر بگذارد. در ادامه نتایج تحقیقات مربوط به این موضوع آورده شده است:
چرا دیابت بر توانایی شما در خواب تاثیر می گذارد؟
در یک مطالعه در سال 2012، محققان ارتباط بین اختلالات خواب و دیابت را مورد بررسی قرار دادند. اختلالات خواب شامل مشکل خواب رفتن، خواب ماندن و یا خوابیدن بیش از حد می باشد. مطالعه نشان داده است که رابطه آشکاری بین اختلالات خواب و دیابت وجود دارد. محققان می گویند که نخوابیدن و محرومیت از خواب، یک عامل خطر برای دیابت است که گاهی اوقات می توان آن را کنترل کرد.
دیابت همیشه به اینگونه نیست که خواب شمارا تحت تأثیر قرار دهد. این مسئله بیشتر مربوط به علائم دیابت تجربهشده و نحوه مدیریت و کنترل آنها است. زمانی که میخواهید استراحت کنید، یک سری علائم خاص میتوانند مشکلساز باشند. برخی از این علائم در زیر آورده شده است:
- سطح بالای قند خون میتواند باعث تکرر ادرار شود. اگر سطح قند خون شما در هنگام شب بالا باشد، شما باید چندین بار از خواب بیدار شوید تا به دستشویی بروید.
- زمانی که بدن شما گلوکز اضافه داشته باشد، آب را از بافتهای شما میگیرد که این کار باعث بیآب شدن بدن شما شود پس مجبور هستید برای خوردن آب بیدار شوید.
- علائم قند خون پایین، مانند لرزش، سرگیجه و عرق کردن می تواند بر خواب شما تاثیر بگذارد.
آیا اختلالات خواب مرتبط با دیابت وجود دارد؟
تکان خوردن در جای خود به هنگام خواب در افراد مبتلابه دیابت رایج است. اگرچه ممکن است این موضوع نتیجه علائم معمول دیابت باشد اما ممکن است به علت به سری مشکلات پزشکی دیگر باشد. اختلالات خواب و سایر اختلالاتی که بر خواب تأثیر میگذارد بیشتر در افراد مبتلابه دیابت رایج است.
وقفه تنفسی در خواب
این شایعترین اختلال خواب در افراد مبتلابه دیابت است. این مشکل زمانی اتفاق میافتد که نفس شما بهطور مکرر در طول شب قطع و وصل میشود. در مطالعهای که در سال 2009 انجام شد، محققان دریافتند که 86 درصد شرکتکنندگان علاوه بر دیابت، وقفه تنفسی در خوابدارند. از این گروه، شدت وقفه تنفسی در خواب در 55 درصد به حدی شدید بود که نیاز به درمان داشت.
وقفه تنفسی در خواب در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بیشتر دیده می شود. دلیل آن این است که افراد در این گروه دارای اضافه وزن هستند که باعث می شود عبور هوا کم شود. نشانه های رایج شامل احساس خستگی در طول روز و خروپف در شب است. اگر که شما فردی چاق هستید، بیشتر در معرض خطر وقفه تنفسی در خواب هستید. رسیدن به یک وزن سالم برای بدن خود ممکن است به کاهش علائم شما کمک کند. به علاوه، شما می توانید از ماسک ویژه ای برای افزایش فشار هوا به گلو خود در طول خواب استفاده کنید که به شما امکان راحت تر نفس کشیدن را می دهد.
سندروم پای بیقرار
این مشکل با مایل حرکت مستمر پاهای شما مشخص می شود که معمولا در ساعات آخر شب شایعتر است و خوابیدن را سخت تر می کند. این عارضه ممکن است به علت کمبود آهن باشد. عوامل خطر برای این عارضه شامل سطح بالای گلوکز خون، مشکلات کلیوی و اختلالات تیروئیدی می باشد.
اگر گمان میکنید که این مشکل را دارید، به پزشک مراجعه کنید تا علائم شما را بررسی کند. دراینباره سابقه کم خونی بسیار مهم است . مصرف دخانیات هم باعث ایجاد این مشکل میگردد بنابراین سعی کنید مصرف خود را قطع کنید.
بیخوابی
بیخوابی با مشکل بیدار شدن و خوابیدن مکرر در هنگام خواب مشخص میشود. اگر سطح استرس شما بالا است، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این مشکل قرار خواهید گرفت. به دنبال دلیل بیخوابی خود باشید(مثلاً ممکن است کار استرسزا یا یک مسئله خانوادگی داشته باشید). پیگیری درمان با یک متخصص میتواند مشکل شمارا بهطور کامل برطرف کند.
چگونه کمبود خواب میتواند بر دیابت تأثیر بگذارد؟
کارشناسان بیخوابی را با تعادل یک هورمون اصلاحشدهای مرتبط میکنند که میتواند بر مصرف غذا و وزن تأثیر بگذارد. اگر شما مبتلابه دیابت هستید، یا یک چرخه چالشبرانگیزی روبرو هستید. این موضوع رایج است که با مصرف مقدار زیادی غذا برای به دست آوردن انرژی از طریق کالری ، کمخوابی خود را جبران کنید. این کار میتواند افزایش سطح قند خون شمارا افزایش دهد و دستیابی به خواب سختتر شود و بعدازآن شما خود را در موقعیت بیخوابی قرار خواهید داد.
بیخوابی همچنین خطر ابتلا به چاقی را افزایش میدهد. چاق شدن خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش میدهد.
نکاتی برای بهبود کیفیت خواب دیابتی ها
به نکات زیر برای داشتن استراحت شبانه بهتر توجه کنید:
از وسایل الکتریکی قبل از خواب استفاده نکنید
از تلفنهای همراه و کتابهای الکتریکی در موقع خواب استفاده نکنید چراکه نور ناشی از آنها میتواند شمارا بیدار کند. برای مطالعه قبل از خواب، از کتابهای کاغذی استفاده کنید و برای آرام کردن ذهن خود آنها را بخوانید.
نوشیدن آب قبل از خواب
حتی اگر احساس میکنید که نوشیدن مشروبات الکی شمارا آرام میکند، باید بدانید که تا 8 ساعت بعد از مصرف آنها احساس خواب به شما دست نخواهد داد.
دور کردن حواسپرتی از خود
اگر در طول شب پیامی دریافت میکنید، به آن توجه نکنید. سعی کنید برای بیدار شدن از ساعتهای معمولی زنگدار استفاده کنید. این کار ممکن است به شما این اجازه را بدهد که در هنگام خواب بهکلی گوشی همراه خود را خاموشکنید و از حواسپرتیهای احتمالی خود را دور کنید.
ایجاد صدای سفید
اگرچه ممکن است با صدای آواز یک پرنده بیدار شدن بسیار خوشایند است، اما گاهی اوقات ممکن است الگوی خواب شمارا مختل کند. حتی صدا جمعآوری زباله، جاروبرقی خیابانها و افرادی که برای کارهای صبح روز میروند، میتوانند خواب شمارا مختل کنند. اگر خواب شما سبک است میتوانید از سقف و یا پنکه سقفی برای حذف صداهای مزاحم کمک بگیرید.
الگوی همیشگی خواب خود را دنبال کنید
هر شب در یکزمان مشخص به تخت خود بروید و در زمان مشخص از خواب بیدار شوید. این برنامه را حتی در آخر هفته هم اجرا کنید. با این کار بدن شما بهطور خودکار خود را بیدار میکند.
در شب از محرکها دور بمانید
از مصرف نوشابههای کافئین در هنگام شب اجتناب کنید و سعی کنید تنها ورزشی که در شب انجام میدهید، یوگا باشد که شمارا برای یک خواب راحت آماده کند. اگر بهغیراز این عمل کنید، سرعت جریان خوب شما بالا میرود و آرام شدن و خوابیدن مقداری طول میکشد.
کلام آخر
اگر مشکلات مداوم برای خوابیدن دارید، به پزشک مراجعه کنید.اگر درمانی برای این اختلالات مداوم نداشته باشید، ممکن است انجام هرگونه فعالیت روزانه برای شما دشوار باشد.
در کوتاهمدت، یک یا چند تغییر شیوه زندگی را برای بهبود کیفیت خواب خود در نظر بگیرید. حتی یک تغییر کوچک، میتواند تفاوت بسیاری را ایجاد کند. بهطورمعمول حدود 3 هفته طول میکشد تا یک عادت را شروع کنید و ادامه دادن آن بسیار مهم است.