زخم مچ پا
این تصویر شامل محتوایی دلخراش می باشد
با انگشت خود روی عکس لمس کنید
زخمهای مچ پا
زخم یک جراحت یا ضایعهی بازی است که زمان درمان آن آرام است. زخمها به علت از بین رفتن بافت پوست اتفاق میافتد و ممکن است دردناک باشد. سه نوع مختلف زخم وجود دارد:
- استاز وریدی
- نوروتروفیک
- زخمهای شریانی
بر اساس کلینیک کلیولند، استاز وریدی شایعترین زخمها است. بهطوریکه 80 تا 90 درصد زخمها را تشکیل میدهند همچنین این زخمها، جزء شایعترین زخمهای مچ پا هستند.
این تصویر شامل محتوایی دلخراش می باشد
با انگشت خود روی عکس لمس کنید
چه چیزی باعث زخمهای مچ پا میشود
زخمهای استاز ونوس معمولاً، به علت شرایطی به نام فشارخون سیاهرگی و یا نارسایی مزمن سیاهرگی ایجاد میشوند. جریان خون از قسمت پایین ساق پا، آنطور که باید جریان داشته باشد، ندارد و باعث ایجاد فشار در سیاهرگی میشود. فشار اضافی ممکن است منجر به زخم بر روی پوست گردد. این زخمها معمولاً از داخل ساق پا دقیقاً بالای مچ ایجاد میشوند.
دقیقاً مشخص نیست که چرا فشارخون سیاهرگی باعث زخم میشود. بسیاری از پزشکان معتقدند که این امر موجب کاهش در جریان خون در مویرگهای ساق پا میشود. این امر باعث تولید گلبولهای سفید میشود. تجمع گلبولهای سفید باعث محدود شدن اکسیژن رسیده به بافت میشود که باعث آسیب بافت و ایجاد زخم میشود.
تئوری دیگر این است که فشارخون سیاهرگی باعث میشود که سلولهای بدن به پوست نفوذ کنند و بر رشد سلولی تأثیر بگذارند. این فرآیند باعث مانعشدن درمان بافت آسیب دیده میشود.
چه کسانی در معرض زخمهای مچ پا قرار دارند
در صورت داشتن موارد زیر ممکن است شما در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به زخم استاز وریدی باشید:
- داشتن سابقه تورم ساق پا
- سابقه لخته شدن خون
- رگهای واریسی
- سابقه بیماریهای التهابی
اگر شما سابقه خانوادگی در زخم دارید، امکان آن وجود دارد که شما هم مبتلابه آنها شوید. مصرف دخانیات هم خطر ابتلا به ایجاد زخمهای مچ پا را افزایش میدهد چراکه جریان اکسیژن در خون را با مشکل روبرو میکند.
علائم زخمهای مچ پا چیست
زخمهای استاز وریدی همیشه دردناک نیست، اما ممکن است کمی سوزش یا خارش داشته باشند. آنها معمولاً قرمزرنگ هستند که پوست زردرنگی بر روی آنها است. یک زخم عفونی ممکن است دارای ترشحات سبز یا زرد باشد. پوست ممکن است گرم باشد و منطقه اطراف زخم ممکن است دچار تورم و تغییر رنگ شوند. ساق پاهای شما ممکن است آسیب ببینند و بر اساس اینکه تورم مچ پا چگونه است، پوست ممکن است ظاهر براقی داشته باشد.
زخمهای مچ پا چگونه تشخیص داده میشوند
پزشک شما در مورد علائم و سابقه پزشکی شما سؤالاتی میپرسد. مطمئن شوید که تمام اطلاعات خود را بهطور کامل بیان کنید چراکه به تشخیص پزشک کمک خواهد کرد. اگر زخمی را برای مدت طولانی داشتهاید ممکن است پزشک شما بخواهد نمونهای از بافت شمارا بردارد تا مطمئن شود که سرطانی وجود نداشته باشد. ام آر آی، سیتیاسکن و رادیولوژی میتواند عمق زخم را کنترل کند. پزشک شما همچنین ممکن است زخم شمارا برای تشخیص عفونی بودن آن کنترل کند.
درمان زخمهای مچ پا
هدف اصلی درمان زخمهای استاز وریدی، درمان زخم، عفونت و رها شدن از درد است. تئوری فشرده برای تورم یک درمان معمول برای زخمهای مچ پا استاز وریدی است. فشردهسازی باعث میشود سرعت درمان افزایش یابد و از ایجاد زخمهای مکرر جلوگیری کند. باندهای پلاستیکی، جوراب در اطراف پا تا زانو میتواند به درمان کمک کند. اگر فشردهسازی مؤثر نباشد، پزشک شما ممکن است داروهایی مانند پنتوکسی فیلین و آسپرین را تجویز کند. این داروها میتوانند در درمان زخمها مؤثر باشند. اگر تورم قابل توجهی داشته باشید، شاید پزشک شما به شما پیشنهاد دهد برای مدت کوتاهی از داروهای ادرارآور استفاده کنید.
بسیار مهم است که تمام داروهایی که برای شما تجویزشده است را بهطور مناسب مصرف کنید. سعی کنید منطقه زخم را تمیز نگهدارید و پانسمان زخم را بهطور منظم تعویض کنید. انواع مختلفی از پانسمان برای استفاده وجود دارد. پزشک شما میتواند مزایای هرکدام را برای شما توضیح دهد و بهترین روش را به شما توصیه کند.
سعی کنید از مایعاتی زیادی استفاده کنید، رژیم مناسب داشته باشید و ورزش و استراحت بهاندازه کافی داشته باشید. داشتن سلامت کلی، به درمان سریع شما کمک خواهد کرد.
چگونه میتوان از زخمهای مچ پا جلوگیری کرد؟
یک روش برای جلوگیری از ایجاد زخمهای استاز وریدی، ارزیابی ساق خود در طول روز است. از ایستادن و نشستن به مدت طولانی اجتناب کنید چراکه باعث کاهش فشار و تورم میشود. و به گردش خون کمک خواهد کرد. در صورت امکان، ساق پاهای خود را در هنگام خواب هم بررسی کنید.
سعی کنید مصرف نمک را در رژیم خود محدود کنید و فشارخون خود را بهطور مرتب بررسی کنید.
گاهی اوقات کاهش وزن میتواند باعث کاهش فشار بر روی پاها شود. بااینحال، از پزشک خود برای کم کردن وزن خود مشورت بگیرید.