ماگوت تراپی لارو درمانی

یکی از جدید ترین روش های درمان زخم در جهان ماگوت تراپی است . بر طبق گفته محققان مرکز سازمان غذا و دارو FDA آمریکا نخستین موجود زنده که به عنوان ابزاری برای بهبود سلامت انسان به کار گرفته شده لارو کرم میباشد. برای نخستین بار پس از جنگ جهانی اول این روش درمانی توسط یک پزشک مورد استفاده قرار گرفت. این شخص لارو کرم ها را روی زخم باز قرار داد و معجزه ای خیره کننده را مشاهده کرد.

شاید در وهله اول قرار دادن لارو کرم ها روی زخم کمی دلخراش و غیر عادی به نظر برسد اما جالب است بدانید که لارو کرم اثرات معجره آسایی در درمان زخم های باز دارد. با قرار گرفتن این کرم ها روی زخم های باز و زخم های عمیقی که به نظر هرگز التیام پیدا نخواهند کرد، نتایج شگفت انگیزی بر جای گذاشته است.

در این روش درمانی از لارو کرم نوعی مگس به نام لوسیلیا سریکاتا (Lucilia sericata) که به صورت استریل در آزمایشگاه کشت داده شده‌اند، جهت درمان بیماران استفاده می‌شود. تحقیقات تکمیلی که در این زمینه انجام شده نشان می دهد که استفاده از روش ماگوت تراپی روند درمان زخم را به کلی متحول ساخته است. بنابراین مزایای استفاده از لارو کرم در درمان زخم های باز به خوبی اثبات شده است. با استفاده از ماگوت تراپی بافت های مرده زخم با سرعت بی نظیری از بین میروند و همچنین زخم با سرعت بیشتری بسته خواهد شد. علاوه براین ماگوت تراپی روند بازسازی پوست را نیز سرعت می بخشد

ماگوت تراپی لارو درمانی

لارو چیست؟

نوزاد کرمی‌ شکل حشراتی همانند مگس لارو نام دارند. این لاروها با استفاده از ترشحات خود موجب حذف بافت‌های مرده و عفونی شده و همچنین سبب بهبود وضعیت زخم و در نتیجه تسریع روند ترمیم آن می‌شوند. اکنون «لارو درمانی» یا «ماگوت تراپی» به عنوان یک روش تایید شده در کشورهای مختلفی مانند آمریکا، کانادا، انگلستان و اتحادیه اروپا و در درمان زخم‌های مزمن از جمله بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی یا زخم بستر استفاده می‌ گردد

تاریخچه لارو درمانی یا ماگوت تراپی

در جریان جنگ جهانی اول، مرگ و میر ناشی از زخم های باز به 70% افزایش یافت. ابزارهای ضد عفونی یا مایع شستشوی زخم موجود اغلب کافی نبودند. در سال 1917، ویلیامز بائر، جراح نظامی در فرانسه، درمان شکستگی‌های باز و زخم‌های معده را با حشره‌ها گزارش داد. در سال 1929، در طی انتصاب به عنوان استاد جراحی ارتوپدی در دانشگاه جان هاپکینز، ویلیام اس بائر تجربیات خود را در طول جنگ به یاد آورد و از آنها استفاده کرد.او 21 بیمار را با درمان اولیه ناموفق برای استئومیلیت انتخاب کرد. او زخم ها را در معرض لارو درمانی قرار داد و متوجه شد که 2 ماه پس از شروع درمان، همه زخم های بیماران بهبود یافته است.

ماگوت تراپی برای درمان چه زخم هایی توصیه می شود؟

بنا بر گفته سازمان غذا و داروی آمریکا این روش درمانی برای درمان زخم هایی که به سادگی التیام پیدا نمی کنند و همچنین برای التیام زخم های باز با بافت مرده وسیع بسیار موثر خواهد بود. پزشکان و جراحان با توجه به اثربخشی این روش درمانی برای درمان زخم های چالش برانگیز از این روش درمانی استفاده کردند.

از روش ماگوت تراپی پزشکان برای درمان زخم های شدید و بازی که پس از انجام جراحی های متفاوت به جا مانده، استفاده می کنند. بنابراین لارو کرم ها در درمان زخم هایی مثل زخم های حاصل از دیابت که در پای بیمار مشاهده می شود استفاده می شود. زخم های حاصل از بیماری دیابت برای مدت بسیار طولانی باز می ماند و بیمار را در خطر ابتلا به عفونت قرار میدهد. از این رو در گذشته افراد زیادی پای خود را بر اثر عفونت های به وجود آمده در محل زخم از دست داده اند.

خوشبختانه امروزه با پیشرفت روش های درمان زخم مثل ماگوت تراپی دیگر جای نگرانی وجود ندارد و فرد می تواند با استفاده از لارو کرم ها شاهد بهبودی زخم خود باشد. در جامعه پزشکی این اتفاق اهمیت و ارزش بسیار بالایی دارد. این روش برای درمان زخم های حاصل از واریس نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

لارودرمانی راهی غیر جراحی برای حذف بافت های مرده یا همان اسلاف و نکروز در انواع زخم مزمن میباشد و مانع از تخریب زیاد بافت نرم و رسیدن عفونت به بافت های زیرین و استخوان یا استئومیلیت میشود. ماگوت تراپی روشی امیدوار کننده بمنظور پیشگیری از قطع پا خصوصا در افراد دیابتی میباشد

ماگوت تراپی لارو درمانی

مراحل لارو درمانی

لارو کرم ها توسط قلاب های خود که دو ماه از رشد آنها می گذرد به محل زخم متصل شده و درمان را شروع می کنند. لارو ها پس از استقرار در محل زخم از بافت های مرده تغذیه کرده و بدین صورت این بافت ها را به کلی نابود میکنند. بزاق دهان این لارو ها توانایی هضم کامل بافت های مرده زخم را دارد. همچنین می تواند عفونت موجود در محل زخم را نیز از بین ببرد. در نتیجه این لارو ها برای از بین بردن بافت های مرده زخم و همچنین برای کم کردن میزان عفونت زخم های کهنه که مدت ها باز مانده اند، نیز سود مند خواهند بود.

ماگوت تراپی ضمن اکسیژن رسانی به زخم، سبب افزایش سرعت بازسازی بافت زخم میشود. در صورت نیاز برای رسیدن به نتایج مورد نظر می توان این روش درمانی را مجددا به کار برد. اما در هر بار استفاده از لارو کرم ها باید از تعدادی لارو کرم جدید استفاده کرد . در هر نوبت ماگوت تراپی از لاروهای تازه ای استفاده میشود.

 

در این روش لارو به مدت یک تا دو روز بر روی زخم بیمار قرار داده می‌شود. در این روش بمنظور جلوگیری از مشاهده مستقیم بیمار از روند فعالیت لارو، آنها را در باندهای مخصوصی قرار داده و بر روی زخم میگذارند و سپس با پانسمان‌های مخصوصی محل زخم کاملا بسته می‌شود. بعد از مدتی مشخص بیمار باید برای برداشت لارو به کلینیک زخم مراجعه کند زیرا لارو تبدیل به مگس می‌شود و این موضوع سبب آزار بیمار می‌شود. لارو یک تکنیک در حد جراحی میکروسکوپی میباشد که پزشک توسط آن نقاط بسیار ظریف را ترمیم می‌کند

آیا لارو درمانی درد دارد؟

هنگام لارو درمانی امکان دارد دردی شبیه خارش در محل زخم حس شود. این درد را معمولا بیمار در ۲۴ الی ۳۰ ساعت پس از آغاز درمان احساس می‌نماید یعنی هنگامی که لاروها به اندازه کافی بزرگ شده و حرکات آنها احساس شود. پس از برداشتن لاروها، درد برطرف خواهد شد.

لارو درمانی درد دارد؟

مزایای لارو درمانی

  • موجب کم شدن بار میکروبی موجود در بستر زخم میشود
  • لایه های مرده، اسلاف و نکروز روی زخم را تجزیه و حذف می‌کند
  • موجب افزایش بافت گرانوله و همچنین افزایش خون رسانی در بستر زخم می‌شود

عوارض جانبی لارو درمانی

عوارض جانبی لارو درمانی متداول نیستند اما در بعضی موارد نادر اتفاق می افتد.

یکی از عوارض ماگوت تراپی استرس و نگرانی است. بنابراین آماده سازی روانی بیمار قبل از شروع ماگوت تراپی بسیار حائز اهمیت است.

برای این کار تمامی مراحل درمان را به صورت کامل برای بیمار شرح می‌دهیم.

می‌توان از عوارض دیگر به درد و خونریزی هم اشاره کرد