درمان زخم بستر

یکی از مشکلات فراگیر برای افراد مسن و بیمارانی که به صورت طولانی مدت تحت درمان بستری هستند وجود عارضه زخم بستر است ، به طور کلی این بیماری زمانی رخ می دهد که افراد به طور طولانی مدت در بستر هستند و فشار طولانی مدتی بر روی سطح پوست ایجاد می شود، این مشکل برعکس تصور بیشتر مردم صرفا برای افراد مسن نیست و درواقع برای تمامی افراد ممکن است پیش آید که معمولا مدت طولانی در بستر هستند یا بدون حرکت هستند. مقداری هم درمان زخم بستر مشکل است انواع درمان زخم بستر برای این مشکل وجود دارد که شما بتوانید زخم بستر درمان کنید.

در این مطلب سعی داریم تا بیماری زخم بستر را برای شما شرح دهیم و همچنین شما را با درمان زخم بستر آشنا کنیم ، پس اگر با این مورد روبه رو شدید و می خواهید اطلاعات کافی نسبت به این بیماری کسب کنید تا آخر این صفحه را با دقت مطالعه کنید .

فهرست

زخم بستر چیست

همان طور که بالاتر اشاره کردیم این بیماری به دلیل بی تحرکی و بستری بودن طولانی مدت است ، اکثرا کهنسالان به این بیماری دچار می شوند ولی درمیان بیمارانی که جوان هستند و برای مدت زیادی بستری هستند نیز این مشکل پیش میاید، در صورتی که فشار به ناحیه ای از پوست زیاد شود موجب کاهش یا عدم گردش خون در ناحیه پوستی باعث مرگ سلولی یا آتروفی و بافت ناحیه از بین می رود که زخم بستر پدید می آید . 

باید بدانید که زخم بستر می تواند بسیار خطرناک و حتی کشنده باشد ، اگر فشار رفته رفته افزایش پیدا کند می تواند زخم عمیق تر شود و عفونت کند ، این عفونت نیز قدرت از بین بردن یک انسان را دارد پس بنابراین باید قبل از به وجود آمدن این مشکل چاره اندیشی کرد و در صورتی که اتفاق افتاد نیز با مشاور زخم طب باکس درمیان گذاشت تا جلوی عفونت گرفته شود . اگر هم قصد پیشگیری از زخم بستر را دارید مطلب پیشگیری از زخم بستر رو مطالعه کنید.

این زخم بیشتر در ناحیه باسن ، دنبالچه ، ستون فقرات ، سر شانه ها و پاها و پشت بازو ها اتفاق میافتد ، پس اگر بیمار شما مدت طولانی است بستری است ، حتما این نواحی را مورد بررسی قرار دهید تا در صورت یافتن زخم سریع اطلاع پیدا کنید. یا در صورت مشاهده قرمزی از پماد زخم یا کرم محافظ استفاده کنید که قرمزی رفع بشود.

می توانید از تصویر زیر کمک بگیرید جهت بررسی موارد مستعد به زخم در دو حالت خوابیدن به پشت و خوابیدن به پهلو

محل های مستعد به زخم بستر

علائم زخم بستر

  • ناحیه پوست آسیب دیده به شکل کبودی بنفش رنگ دیده می شود
  • بافت پوست نرم می شود
  • حرارت در ناحیه زخم بیشتر از سایر مناطق پوست است 
  • وجود چرک و مایع در ناحیه زخم 
  • وجود ناحیه سیاه یا سبز در ناحیه یا اطراف زخم
  • تب کردن بیمار 
  • از بین رفتن سطح پوست قرمزی شدید

افرادی بیشتر به این زخم مبتلا می شوند که کاملا توانایی حرکت خود را از دست داده اند ، برای مثال بیماران قطع نخاعی یا ویلچری و یا افرادی که عضوی مصنوعی دارند این بیماری بیشتر به سراغشان می آید ، اگر اندام مصنوعی به طور درست در سر جایش قرار نگیرد می تواند باعث ایجاد زخم بستر در این افراد شود. همچنین افرادی که مدت طولانی بستری بودند و تحرک کمی داشتند نیز احتمال ابتلا به این زخم را دارند.

درمان زخم بستر 

بهترین راه برای درمان زخم بسترابتدا تشخیص اینکه زخم درچه مرحله ای هستش میزان آسیب رسیدگی چقدر هستش که این امر رو می توانید از طریق مطلب انواع زخم متوجه بشوید درصورتی که زخم شما سطحی باشه با یکسری از پانسمان نوین زخم می شود براحتی آن را درمان کرد اما یک سری نکات هست که باید در طول دوره درمان رعایت شود.

تغییر موقعیت بیمار

 تغییر جهت و موقعیت بیمار است ، برای این کار اگر بیمار توانایی حرکت دارد آن را مجاب کنید تا ساعاتی در روز را پیاده روی کند ، نیاز نیست حتما فعالیت سنگین بدنی داشته باشد همین که قدم بزند و صرفا دقایقی فشار را از سطح پوست خود بردارد کافی است .

اگر هم بیمار شما بر روی ویلچر است و یا در بستر بهترین کاری که می توانید کنید این است که هر دو ساعت بیمار را جا به جایش کنید ، به هیچ عنوان از بالشت ها و تشک های غیر استاندارد استفاده نکنید ، شما می توانید بالشتک هایی مخصوص که برای زخم بستر هستند را تهیه کنید تا بیمارتان دچار این زخم نشود. شما می توانید تشک زخم بستر را از طب باکس تهیه کنید.


تغییر پوزیشن بیمار

 

بررسی وضعیت عفونی و کشت زخم بیمار

درصورتی که علائم عفونت رو در بیمار خود مشاهده می کنید موارد زیر را انجام دهید

حتما از چکاپ و وضعیت عفونت سیستمیک بیمار خود آگاه باشید بواسطه انجام آزمایش ها شما متوجه می شوید که بیمارتان درگیر عفونت شده است یا خیر در صورتی که بیمارشما دچار این مشکل شود بهتر است کشت زخم صورت گیرد اگر این مشکل با بیمار شما بماند درهر حالتی درمان زخم آن بدون رفع این مشکل غیر ممکن و سخت می باشد پس باید این آزمایشات حتما انجام شود در صورتی که مشکل جا به جایی بیمار دارید نگران نباشید امروز در کشور تمامی آزمایشگاه ها و پزشکان امکان ویزیت در منزل و انجام امور آزمایشات را دارند. کشت زخم توسط آزمایشگاه های معتبر در سراسر کشور حتی در منزل هم انجام می شود شما باید نتایج کشت زخم را به دکتر عفونی بیمار خود ارائه دهید تا بهترین آنتی بیوتیک جهت از بین بردن عفونت بیمار تجویز کند.

بهترین و سریع ترین درمان زخم بستر

باید یک سری از نکات را رعایت کنید تا زخم بستر بیمارتان به بهترین و سریع ترین شکل درمان شود، برای شما مهمترین این نکات را در این قسمت نام بردیم پس با دقت مطالعه کنید و بر روی بیمار خودتان عملی کنید.

سعی کنید زخم بیمارتان را تمیز نگه دارید ، بایستی روزانه محل زخم را با محلول های ضد میکروبی یا اسپری زخم شستشو دهید با این کار جلوی عفونت احتمالی را خواهید گرفت .

سعی کنید زمانی که پانسمان زخم بیمار اشباع شد آن را تعویض کنید ، معمولا زمانی پانسمان اشباع می شود که پد جاذب زخم و یا پانسمان 75 درصد آن خیس شده باشد ، همچنین برای بهبود سریع تر می توانید از مشاوره رایگان زخم طب باکس استفاده کنید، مشاورین طب باکس به شما کمک می کنند تا پانسمان زخم مناسبی برای بیمار خودتان تهیه کنید.

درنظر داشته باشید همیشه با یک پانسمان مشکل رفع نمی شود معمولا نیاز به چند جلسه به صورت یک پانسمان اولیه و پانسمان ثانویه دارد یا بسته به زخم ترکیبی باشد مگر اینکه زخم شما خیلی سطحی باشه و قبل از زخم شدن باشد که با تک پانسمان زخم این مشکل حل بشود.

سعی کنید تا حد ممکن فشاری روی زخم نباشد ، برای این کار می توانید از تشک زخم بستر استفاده کنید، این محصول بسیار مفید را می توانید در طب باکس تهیه کنید ، همچنین می توانید از مشاورین زخم طب باکس بخواهید تشک مناسب بیمار شما را برایتان ارسال کنند.

درصورتی که خرید تشک زخم بستر برای شما منطقی نیستش یا شرایط و موقعیت ایجاد نمیکنه که استفاده کنید همچنین می توانید از پانسمان فوم زخم بستر که یک محصول درمانی بسیار کاربردی است و تاحدودی جلوی فشار به ناحیه زخم شده را می گیرد استفاده کنید .

 

تشک زخم بستر

 

در صورت امکان بیمار را هفته ای 2 الی 3 بار حمام کنید ، در طی حمام کردن مواظب باشید تا آب بر روی زخم ریخته نشود، همچنین سعی کنید به هیچ عنوان مواد شوینده بر روی زخم قرار نگیرد. بهترین گزینه برای شستشوی زخم سرم های نمکی هستش. در نظر داشته باشید حمام کردن بیماران تک نفره امکان پذیر نمی باشد حتما از یک نفر دیگر کمک بگیرید و مدت زمان حمام را کوتاه کنید کار شستشو را با حوصله به آرامی انجام دهید زیرا در شرایط آنها طاقت تحمل حمام پایین می باشد.

یک رژیم غذایی خوب برای بیمار خود تهیه کنید ، سعی کنید انواع میوه جات و سبزیجات موارد آنتی اکسیدان دار را در طول روز بیمارتان مصرف کند ، مصرف ویتامین سی در این بیماران به بهبود زخمشان کمک شایانی می کند.

می توانید در قبل یا اواسط  بیماری و یا زمانی که نکروز مشاهده کردید از روش های دبریدمان استفاده کنید ، این فرآیند زیرنظر کارشناسان زخم و یا پزشک انجام می شود و به عنوان فرآیند از بین بردن بافت عفونی و یا مرده شناخته می شود ، پزشک در دبریدمان بافت های مرده و زخم شده را با استفاده از هیدروژل یا پانسمان های مرطوب زخم پانسمان می کند که یکپارچگی اسلاف و نکروز از بین رفته تا براحتی دبرید یا تمیز کند همچنین زخم به مروربواسطه پانسمان های مکرر بسته درنهایت زخم بستر بیمار خوب می شود . البته توضیحات بصورت عمومی وکلی داده شده درصورتی که نیازمند به کارشناس زخم یا درمانگر زخم داشتید در قسمت مشاور زخم به ما پیام دهید تا در این مرحله به شما کمک کنیم.

رفع بوی بد زخم بستر

بوی زخم بدلیل از بین رفتن بافت زخم یا تجزیه آن ایجاد می شود یکسری باکتری های بی هوازی یا میکروارگانیسم ها به جهت رشد به اکسیژن نیازی ندارند وارد زخم شده و با تخریب بافت و سلول های محل زخم مواد شیمیایی مثل کادورین و پوترسین تولید می کنند. البته برخی از باکتری های هوازی مثل  کلبسیلا یا پروتئوس هم موجب بوی بد زخم می شوند

تشخیص بوی بد زخم بستر

البته لازم به توضیح است که اگر زخم شما در هنگامی که پانسمان زخم را بردارید و با دقت یا وسواس بو کنید اگر بوی بد را حس کنید این یک بوی طبیعی است که ممکن است حاصل از جذب ترشحات بروی پانسمان یا هنگام تعویض آن صورت گیرد . نکته مهم اینکه  اگر زمان تعویض پانسمان زخم را به عقب نداخته باشید حتی هنگام عدم برداشت پانسمان یا نزدیک یا در اتاق بیمار این بو بد را حس کنید نشانه عفونی شدن و بوی زخم غیر طبیعی است و باید جلوگیری شود.

جلوگیری یا رفع بوی بد زخم

همیشه بستگی به ترشحات زخم ، اشباع شدن ترشحات بروی پانسمان ثانویه  آن را بموقع تعویض کنید. هنگام پانسمان کردن موارد و نکات استریل بودن دست ها یا ابزار تعویض را رعایت کنید. بیمار باید حتما زیر نظر پزشک آنتی بیوتیک مصرف کند تا از روش سلولیت هم مبارزه با بوی بد و عفونت صورت گیرد. برخی از پرستاران و پزشکان از ژل های مترونیدازول بصورت موضعی بهمراه پانسمان اولیه یا پانسمان پرکننده جهت جلوگیری و مبارزه با بوی بد استفاده می کنند البته یک سری پانسمان های مخصوص از بین برنده بوی زخم هم موجود می باشد مثل پانسمان های کربن فعال یا گاز عسل یا پانسمان عسل که می توانید استفاده کنید.

درمان زخم بستر با عسل

پانسمان عسل یک نوع روش بسیار فوق العاده برای جلوگیری از عفونت ها است ، این ماده با داشتن ویژگی بسیار قدرتمند ضد باکتریایی و قارچی خود جلوی عفونت ها را در زخم های مختلف می گیرد همچنین به عنوان یک درمان کامل نیز گاها مورد استفاده قرار می گیرد البته بستگی به این دارد که بیمار شما به پانسمان عسل حساسیت دارد یا خیر .

در واقع پانسمان عسل را می توانید درهمان روز های اولیه که زخم پدید می آید به عنوان ماده ضد عفونی کننده ، درمانی کامل برای بهبودی زخم هایتان استفاده کنید اما برای این کار حتما نیاز با مشورت با مشاور زخم دارید که طب باکس برای شما در نظر گرفته است .

مشاور زخم بگیرید

از آن جایی که زخم ها می توانند در گذر زمان خطرناک باشند و حتی جان بیمار را به خطر بیندازند شما می توانید از مشاور زخم طب باکس استفاده کنید ، با استفاده از مشاور زخم می توانید متوجه شوید که زخم بیمار شما در چه مرحله ای است و حتی اگر نیاز باشد طب باکس برای شما درمانگر ارسال می کند.
همیشه ما سعی بر این داریم که سریعترین روش را برای درمان عزیزان شما پیشنهاد بدهیم که از آسیب های روحی و روانی حتی اقتصادی برای شما جلوگیری شود. به شما توصیه می کنیم تا حدودی با محصولاتی که در صفحه محصولاتی که در درمان زخم بستر به شما کمک می کند آشنا بشوید به قسمت محصولات زخم بروید.